A lap aljára   A következő oldalra


A hantik lakóhelye

          A mintegy 23000 fős hanti népesség Oroszországban, ezen belül Nyugat-Szibériában, az Ob folyó középső és alsó folyásánál, illetve az Ob mellékfolyóinál (Kazim, Pim, Tremjugan, Agan, Vah, Vaszjugan, Jugan, Szalim, Irtis, Demjanka, Konda) él. Közigazgatásilag lakóhelyük Oroszország Tyumenyi és Tomszki Területe. A Tyumenyi Területen belül 1931-ben alakult meg az 558000 km2 területű Hanti-Manysi Autonóm Körzet. Mint a körzetet magát, a körzet fővárosát (Hanti–Manszijszk) is az itt élő két őshonos népről nevezték el, a folyamatos orosz betelepülés miatt azonban a hantik és a manysik ma már csupán 1,5%-át képezik a körzet népességének. (Csak az összevetés kedvéért: a negyvenes években meg a lakosság 40%-át tették ki.) Élnek még hantik az észak felől szomszédos Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet délnyugati csücskében, egyes településeik pedig már a keletről határos Tomszki Területhez tartoznak.
          Az oroszokon és a hantikon kívül vannak más nemzetiségű lakói is a körzetnek. Északnyugaton két uráli nép szomszédos a hantikkal, a szamojédok közül a tundrai nyenyecek, valamint a permi ághoz tartozó zürjének. Nyugatra laknak a fent említett manysik (más néven vogulok), keletre pedig a szintén szamojéd ághoz tartozó erdei nyenyecek és szölkupok. Délről szibériai tatár népek határolják a hantik lakóhelyét. Ezek a nemzetiségek Nyugat-Szibéria őslakói, a folyamatos, és egyre gyorsuló ütemű bevándorlás miatt azonban a lakosságnak ma már csak kis hányadát alkotják.
          A Hanti–Manysi Nemzetiségi Körzet javarészt a tajga övezetébe tartozik, északi részei pedig átmenetet képeznek a tundra felé. A területet javarészt tűlevelű erdők borítják, valamint sűrűn szabdalják folyók, közöttük nagy kiterjedésű mocsarakkal, lápokkal. Az éghajlati viszonyok magyar szemmel igen mostohák, az uralkodó évszak a tél, mely hosszú és igen hideg, a januári átlaghőmérséklet -20 – -22 fok. A tavasz és az ősz rövid, egy-két hónapra korlátozódik, és ezek is hideg hónapok, még júniusban is vannak éjszakai fagyok. A nyár sem hosszabb egy hónapnál, s ilyenkor (azaz júliusban) 15 – 17 fokos középhőmérsékletre lehet számítani.

A lap tetejére   A következő oldalra